Levenslessen voor jouw ziel


In ieders leven komen gebeurtenissen voorbij die ons leven op z’n kop zetten: geboorte, scheiding, ziekte of bijvoorbeeld een overlijden.
Heftige ervaringen die ervoor zorgen dat we stilstaan bij vragen zoals “Waarom overkomt mij dit?”, “Waarom zijn we hier op aarde?” of “Is er een leven na de dood?”
Je hoort niet voor niets dat mensen het roer om gooien na een ziekte of een overlijden van een geliefde. Ineens word je met jouw neus op de feiten gedrukt en word je gedwongen om over al deze levensvragen na te denken.

Alles wat gebeurt in jouw leven, gebeurt niet zomaar. Het is geen random gebeuren, maar een aaneenschakeling van ervaringen die ten goede komen aan jouw persoonlijke ontwikkeling.
Jouw zielsontwikkeling. Toeval bestaat niet, er zit een visie achter al jouw ervaringen en gebeurtenissen. Een groter geheel waarmee wij allemaal verbonden zijn.

Jouw ziel

Iedereen heeft een ziel, sterker nog, je bént een ziel. Ook al zou je willen van niet of je gelooft er niet in, het kan gewoon niet anders. Jij bent een ziel. Je hebt een lichaam, je bént een ziel.

Laat dat maar eens bezinken: je bent dus niet jouw gedachten of jouw lichaam. Jouw gedachten en emoties komen en gaan. Die bén je niet! Je bent niet jouw negatieve gedachten of overtuigingen. Je bent ook niet boos, verdrietig of bang. Dat zijn jouw gedachten en emoties. Je bent ze niet. Je hébt ze. Ze gaan dus ook weer weg. Ze horen niet bij wij jij écht bent.
Dat is heel fijn te weten en te beseffen. Je bent dus niet jouw depressie, jouw eenzaamheid of jouw verdriet.
Dat zijn puur emoties en/of gedachten die voorbij komen waaien als wolken voor de zon. Ze vliegen ook weer verder.

Tenzij… jij je ermee gaat identificeren. Wanneer jij zegt: “Ik ben eenzaam”, “Ik ben depressief” of “Ik ben verdrietig” dan identificeer jij je daarmee. Dan zeg je ik bén echt depressief.
Iets wat je bent, kun je niet veranderen. Dat is gewoon zo, dat is een feit. Je bent dat. Wanneer je tegen een kind zou zeggen dat hij stout is, betekent dat dat jouw kind voor altijd stout zal zijn. Dat is namelijk wie hij is, althans dat is wat jij tegen hem zegt.

Maar dat is niet waar. Jij bent al die dingen niet. Jij bent een ziel. Je voelt je depressief, je voelt je eenzaam of verdrietig of jouw kind doet stoute dingen. Maar jij of hij bent niet die emoties of dat gedrag. Dat zijn allemaal gevolgen ergens van. Dat heeft niets te maken met wie jij in essentie bent.

En het fijne is dat je je dus kunt los koppelen van al die nare emoties. Je hoeft jezelf er niet meer mee te vereenzelvigen. Je mag ze ook loslaten en kijken wat er dan overblijft. Wie blijft er over wanneer je al jouw gedachten en emoties los zou laten?

Dan blijft jouw Ziel over. Dat is wie jij in essentie bent. En wat betekent dat nu? Wat is een ziel? Wat kun je ermee? Hoe ziet dat eruit? Hoe voelt dat? Heeft iedereen een ziel? Wat is een ziel? Wat betekent een jonge en een oude ziel?
Een ziel is vaak al heel oud. Een ziel betekent jouw essentie. Wie jij helemaal bent los van jouw lichaam en gedachten en gedrag. Wie jij bent ligt daar onder. Jouw ziel is jouw kern. Jouw basis. Een ziel leeft vele levens. In elk leven leert het weer iets anders, afhankelijk van wat voor dat leven jouw doel was/is.
Zo kun je in het ene leven een man zijn in de middeleeuwen in Europa en in een ander leven een vrouw zijn in Afrika. Door al die levens ontwikkelt jouw ziel zich tot een steeds liefdevoller wezen. Dat is uiteindelijk de essentie van onze groei. Dat we uiteindelijk onvoorwaardelijk van onszelf houden en diezelfde liefde ook kunnen doorgeven aan anderen.

Je ziel was er al voordat jij hier op aarde bent gekomen. Voordat je hier kwam, heb je zelf bewust besloten om weer op aarde te gaan leven. Je kunt het leven zien als een oneindige cyclus van leven. The circle of life.

In de tijd voordat we hier op aarde kwamen, was je in de Lichtwereld zoals ik het noem. Daar word je begeleid door vele engelen en gidsen. Daar verwerk je wat je hier op aarde hebt geleerd en kijk je terug op jouw leven hier. Wat ging goed en wat heb je misschien laten liggen. Er is geen hel of schuld of straf. Wel kun je zien wat misschien beter had gekund.
Je kunt ook zien wat jouw gedrag voor invloed heeft gehad op andere personen. Niet alleen voor jezelf, maar dus ook voor de ander.
Het gaat erom dat we uiteindelijk allemaal nog meer liefde en licht gaan voelen, want dat is namelijk wie we zijn. We komen vanuit de Lichtwereld, waar alleen maar Licht en Liefde is. Daaruit zijn we als het ware geboren. Dat is wie we ZIJN. Zoals gezegd zijn we niet ons lichaam of onze gedachten, nee we zijn licht en liefde. Ons lichaam doen we om ons heen om op aarde goed te kunnen leven. Die leggen we ook weer af wanneer ons fysieke lichaam overlijdt en onze ziel weer terug gaat naar de lichtwereld. Voor sommigen voelt dit echt als een “thuiskomen”.

Kinderen die tekeningen maakten tekenden onze geboorte als een neerwaartse spiraal en als donker en zwaar. Ze wisten ergens op zielsniveau nog dat het hier zwaar zou zijn, in een lichaam gestopt en niet vrij en licht. De dood tekenden zij als een opwaartse spiraal, als licht en goud en met een levensboom erbij. Dat was een feest, ze gingen weer naar huis!

Hoe tegenstrijdig is dit: in onze westerse wereld zien wij geboorte juist als licht en wit en kleden we ons meestal in het zwart en donker wanneer we naar een begrafenis gaan. Precies andersom dus!
We zijn vergeten hoe het hiervoor was en we zijn vergeten wat hierna komt. Daarom zijn we vaak ook zo bang voor de dood. We weten niet meer wat er dan gebeurt en zijn bang dat we onze geliefden nooit meer zullen zien. Maar niets is minder waar!

De geliefden waar we echt een liefdesverbinding mee hebben, zullen we zeker weer terug zien hierna! Het zal een warm welkom zijn, een geweldige reünie!
De kunst en onze les nu op aarde is, om ons dit weer te herinneren. Wat we dus eigenlijk moeten herinneren is wie wij in werkelijkheid zijn. We mogen onze verbinding weer herinneren en daadwerkelijk ook voelen. Want wanneer we ons echt weer zouden herinneren wie we zijn, zouden we nooit meer eenzaam of verdrietig zijn! Niet met zo’n intens verdrietig als het nu vaak gevoeld wordt.

Natuurlijk zal er verdriet zijn, maar je zult ook diep van binnen weten dat het oké is. Dat het goed is en dat jullie elkaar weer zullen zien op het moment dat het jouw tijd is om weer naar de lichtwereld te gaan. We overlijden ieder op ons eigen moment. Niet een minuut te vroeg of te laat.