Grote broer


Grote broer

Ineens tijdens een sessie met een tienermeisje dat het erg moeilijk heeft, zegt ze: “Ja maar, ik kan hier niet weg, want mijn ouders hebben al een kindje verloren…”.

Als vanzelf vallen alle puzzelstukjes op zijn plek. Nu begrijp ik waarom het niet beter gaat, nu begrijp ik haar verdriet en de zware energie die ze steeds voelt.
Ze heeft al verschillende stappen gezet, maar iedere keer voor even en dan is ze weer bij het beginpunt, zo lijkt het.

Plotseling is het duidelijk dat dit niet haar stuk is, maar dat van haar moeder.
Haar broer die zij nooit heeft gekend, maar toch zo’n invloed heeft op haar. Onbewust vanuit alle liefde van de moeder, mag hier nog iets geheeld worden.
De liefde voor een kind. Het verdriet om zijn heengaan en haar liefde voor hem en voor haar andere kinderen. Zo tegenstrijdig en tegelijkertijd ook zo mooi.

En dan ineens, uit het niets, overvalt het me: “Hij is jouw grote broer! Hij is er voor je. Je kunt hem om hulp vragen wanneer je het even niet meer weet. Hij is bij je om je te helpen”.

Dan voel ik dat hij daar op dat moment in mijn praktijk aanwezig is en krijg tranen in mijn ogen. Zijn energie is zo sterk, zo liefdevol. Zo’n liefdesband gaat nooit stuk, want de liefde gaat over de grenzen van de dood heen. Hij is bij hen. Vol liefde.